Manual Facebook Business Manager

November 17, 2022

Manual Facebook Business Manager

Namnförtydligande:

Business suite: I business suite kan du sköta allt “organiskt” rörande din facebooksida och instagramkonto. Här kan du se all interaktion såsom likes, kommentarer etc, både för facebook och instagram (om dessa två är kopplade) du kan även planera dina organiska inlägg för dina sidor. Detta underlättar då man får mer kontroll via dataskärmen än att göra detta i apparna. 

Business manager: Business manager är som en “lobby” för allt som är kopplat till betald annonsering. Här har du ditt annonskonto, pixel, katalog etc. och kan enkelt se vilka på företaget som har tillgång till vad. 

Ads manager: Ads manager är annonskontot inne i business manager där du skapar dina annonser. 

Skapa facebook business manager

Gå in på:

https://business.facebook.com/overview och tryck på “skapa ett konto”

Välj namnet på ert företag, namnet på dig som skapar detta och mailadress till dig, skriv in och klicka på skicka.

När du skickat in kommer du behöva gå in på den mail du angav och bekräfta.

Voila, business manager är nu skapat. I följande steg visar vi hur ni kopplar er facebook sida, skapar annonskonto, kopplar instagramkonto, skapar pixel etc.

Om fler kollegor ska ha tillgång till er business manager kan ni enkelt lägga till dem genom att trycka på “personer” i vänstra fliken -> trycka på lägg till och sedan bjuda in deras mail.

Koppla Facebook sida till ditt business manager

Nu har du ett business manager, i följande steg visar vi hur du kopplar din facebook sida till business manager.

Gå in på “sidor” i vänsterfliken, här kan du nu välja följande; om du har en sida du har tillgång till via samma mail som du är inloggad på via business manager: välj då “lägg till en sida” om du inte har tillgång till sidan ta då “begär åtkomst till en sida” har du ingen sida kan du skapa en Facebook sida genom att trycka på “skapa en sida”

Då majoritet av de som skapar business manager redan har har en Facebook sida visar jag nedan hur du länkar till befintlig sida; tryck på “lägg till en sida”.

När denna kommer upp gå då in på “vanliga” Facebook och leta upp er företags sida, när ni gjort det kopiera då URLen.

Välj den ni lagt in och tryck sedan på lägg till sida.

Antingen kommer ni få ett mail eller behöva skriva in lösenord för att verifiera, efter det ligger sidan kopplad till ert business manager och ni kan då använda den som avsändare för er annonsering. När det är kopplat kommer ni se er sida i Buisness manager.

Skapa annonskonto på facebook business manager: 

Gå ner i vänstra fliken och tryck på “annonskonto” -> lägg till -> skapa nytt

Namnge ert annonskonto och se till att ni har rätt tidzon och valuta.

Se till att lägga till er själva under “personer” så att ni har tillgång till kontot sen är det skapat.

För att komma in på annonskontot och börja göra annonser tryck på “öppna i ads manager” på knappen längst till höger, för att lägga till ett betalkort för att kunna annonsera tryck på pilen vid “öppna i ads manager” så kommer ni in på en sida där ni kan lägga till ert kort.

Koppla Instagram-konto till ditt facebook business manager:

Koppla ert Instagramkonto till ert business manager genom att trycka på vänsterfliken “Instagram-konton” välj där “lägg till” och ni kommer anslutas genom att en ny flik dyker upp där ni kan logga in på instagram med era inloggningsuppgifter för instagram. 

Skapa Facebook pixel:

För en lyckas annonsering är en Facebook pixel viktig för att läsa av er hemsida och kunna skjuta annonser mot de som varit inne på er sida men också för att spåra formulär etc. I detta steg förklarar vi hur man skapar en pixel från Facebook men för att sedan få den att läsa av trafiken kommer ni antingen behöva lägga in koden på er hemsida eller via google tag manager. 

Tryck på “datakällor” i vänstra fliken och under den hittar ni “pixlar” tryck på den och ni kommer komma in på pixel-sidan där ni kan “lägga till pixel” tryck där och en ruta kommer komma upp där ni får döpa er pixel och lägga in er domän. 

När detta är gjort har ni skapat en pixel med ett unikt ID som ni sedan kan använda för att koppla in via kod på hemsidan eller på google tag manager.

Dela era tillgångar till en byrå på Facebook business manager

Om ni sedan vill dela ert annonskonto, pixel etc åt någon som ska göra annonserna åt er kan ni enkelt göra det genom att gå in på det ni vill dela och trycka på “tilldela partners”.

Välj “dela via ID” och be om byråns ID till business manager och kopiera in och sedan tryck på “nästa” och det delas till dem.