facebooks algoritmer

Vad händer med din data när du annonserar på Facebook?

Att Facebook har mycket data om sina användare är en sanning som de flesta kan hålla med om. Att detta gör att man som annonsör kan bygga bra målgrupper och hitta sina potentiella kunder är också ganska brett accepterat. Men, har du funderat på hur algoritmerna funkar?

Alldeles nyligen skulle jag köpa nya sneakers, men inte börjat kolla runt på nätet efter vilka jag skulle köpa. Jag är tydligen i målgruppen för Axel Arigato och fick upp en annons på Instagram för ett antal av deras modeller. Jag klickade på ett par vita sneakers och kollade några alternativ på deras site. Jag gjorde inget köp just då.

Nästa gång jag öppnade Instagram hände något intressant, 6 annonser i rad visade vita sneakers från olika märken. Tack vare detta hittade jag ett par skor från Sneaky Steve som jag senare köpte.

facebook-ads-shoes

Hur funkar Facebooks algoritmer?

Slutsatsen som jag drar är att Facebook/Instagrams algoritmer förstår att jag är sugen på ett par sneakers, och därför visar alla annonser de kan som är relevanta. Detta görs antagligen genom att likartade annonsörer som har överlappande målgrupper kategoriseras på samma sätt. Ett klick på en annonsörs annons klassificerar alltså mig till massa andra målgrupper för annonsörer som säljer liknande produkter.

Detta leder till att du som annonsör stärker andra annonsörers möjlighet att hitta rätt användare. I mitt fall hjälpte Axel Arigatos annons Sneaky Steve att sälja mig ett par skor. Detta funkar förstås åt båda håll, så dina målgrupper blir antagligen starkare av andra annonsörers annonser.

För Facebook & Instagrams användare kan man hävda att detta är bra, då man får mer relevanta annonser, även om 6 skoannonser med liknande sneakers känns aningen påträngande.

Så, vad innebär detta för dig som annonsör?

Är detta bra eller dåligt för dig som annonsör? Min analys är att det är sämre för större annonsörer, då de bidrar mest till att bygga målgrupperna. För små annonsörer finns mycket data att tillgå eftersom andra stora annonsörer bygger målgrupperna. Dock kan det vara farligt för dig som liten annonsör, att dina stora konkurrenter som har starkare brand, helt plötsligt syns i flödet för “din” användare.

Vi på Trigger strävar hela tiden efter att skapa transparens inom digital media. Vi lyfter problem och utmaningar med de medier vi köper åt våra kunder, istället för att måla upp orealistiska bilder som jag upplever att många andra aktörer gör. Detta blogginlägg är ett exempel på detta.

Dela artikeln: