TikTok

TikTok – allt du behöver veta om den populära appen

TikTok är en videodelningsapp där användarna kan skapa och sprida korta videoklipp (15-60 sekunder) med musik, läppsynk, dans och filter. Appen är även känd som musical.ly. Det var ursprungsnamnet, som i augusti 2018 köptes upp av moderbolaget till TikTok (Bytedance), då de två mobilapparna slogs samman.

Idag är TikTok den snabbaste växande sociala medieplattformen, med över 800 miljoner aktiva användare i 155 länder.


Vilka använder TikTok idag?

De mest aktiva användarna är mellan 16-24 år och tillhör Generation Z – vilket man kallar människor som vuxit med internet. Dessa personer är oftast snabba med att hoppa på nya trender, något som passar bra in på just TikTok. Appen har dock en åldersgräns på 13 år.

Den svenska undersökningen Svenskarna och internet från 2019 visade att bland svenska ungdomar i åldern 11–19 år använder 27 procent TikTok. Bland de ännu yngre (mellanstadiebarn) använder 39% appen och 18% av dem gör det dagligen. Denna siffra har konstant ökat sedan mätningen började.

Hur används TikTok av företag idag?

Det finns flera globala varumärken som annonserar på TikTok . Några exempel är Nike, Adidas och Coca-Cola. Dessa företag har använt sig av en så kallad ”hashtag challenge”, vilket alltså är en sponsrad utmaning där användarna kan använda samma hashtags för att gå med i tävlingen och på detta sätt sprids även företagens budskap vidare. Det är även ett av de vanligaste sätten för varumärken att annonsera via plattformen idag, men fler metoder växer fram allteftersom. Exempelvis tar många företag kontakt med enskilda influencers med stor följarbas för att ingå betalda samarbeten.

Framtiden för TikTok

TikTok är såklart intressant för de varumärken som har mål att nå den yngre målgruppen (under 20 år). Vi kan även tipsa att börja hänga på plattformen som användare för att lära känna sin målgrupp och TikTok bättre. Förstå vad som trendar och hur man kan anpassa sitt varumärke för att engagera potentiella köpare. 


Vill du marknadsföra dig på TikTok?

Dela artikeln: