DSP

Ta kontrollen med egen DSP

I en bransch med bristande trovärdighet mot mediebyråer väljer fler företag att ta kontroll över sina medieköp genom att ta annonseringen, eller delar av den, in-house. Ett första steg är att äga de plattformar som finns för att köpa digital annonsering.

Hur bör man tänka som marknadsavdelning angående att äga sina egna plattformar? I det här inlägget ska vi gå igenom hur du bör tänka när du vill upphandla en plattform, samt också hur några av våra kunder resonerar när de vill sätta upp en en egen DSP.

Frågeställningar

Till skillnad från Sociala Medier som har sina egna plattformar (undantag finns med plattformar för exempelvis automatisk optimering eller AI) för köp så finns det inom programmatiska köp många olika plattformar att välja emellan. Innan du börjar titta på vilka plattformar du kan välja mellan bör du ställa dig ett par frågor. Nedan kommer exempel på frågeställningar som bör besvaras.

  • Vilka marknader köper ni på?
  • Hur stor budget har ni per månad?
  • Mål med annonseringen?
  • Hur många är ni internt som ska använda verktyget?
  • Vilka rapporter förväntar ni er att få ur verktyget?
  • Vilken typ av annonser kommer ni använda? Video, rich media, bilder?
  • Har ni något verktyg idag som ni förväntar er att bygga ihop DSP:n med?

Val av DSP

Beroende på svaren på ovan så finns det ett par attraktiva val av DSP:er på den Svenska marknaden. Vissa funkar bra i Norden, medan andra är bättre alternativ om du köper i större delar av världen. Exempel på bra plattformar för Nordiska köp är BidTheatre och Adform. Lokala aktörer som har Svensktalande support/kontaktpersoner och som är uppkopplade mot många Nordiska medier. Båda har en låg minimum-spend per månad för att få tillgång till plattformen och många bra styrningsmöjligheter. BidTheathre exempelvis införde nyligen möjligheten att kunna styra mot lookalikes till de som besöker din sajt.

Appnexus och Google Display & Video 360 är de två största plattformarna. När det kommer till de större internationella aktörerna är fördelarna bland annat större inventory och fler marknader.

Kundexempel

Tre av våra kunder som valt att sätta upp egen DSP är Rekomo, Svenssons och Tessin. Deras behov och mål skiljer sig en del men överlag är anledningarna till varför de väljer in-house liknande. Äga sin egen data och möjligheten att ta över själva är de starkaste anledningarna. Utöver det är kontroll över mediaspenden en viktigt faktor samt om de skulle byta mediebyrå så har de kvar all historik och kampanjstruktur.

Triggers roll i processen är att ställa rätt frågor till kund för att komma fram till lämpligt val av plattform. Förhandling sker därefter med vald plattform och avtal tas fram mellan parterna.

Vill du ta kontrollen över dina mediainvesteringar?

Dela artikeln: