sociala-medier-trender

Sociala medier trender 2018 – Och vad betyder de för mig?

Du kanske redan har googlat på vilka trender som gäller i sociala medier 2018 för att bygga din strategi inför året? I fall du har gjort det har du säkert sett att alla pratar om samma trender. Tre trender som alla verkar vara överens om är (live) video innehåll, messaging platforms med chatbots och influencer marketing.

Men vad betyder det för dig? Vad ska du göra för att vara på topp med dina sociala kanaler 2018?

Live Video Innehåll

Vi har hört det ofta – rörligt innehåll blir mer och mer viktigt. Större räckvidd, enklare åtagande av innehållet och mer engagemang av följarna. Specifika trender inom rörligt är att videorna blir kortare och kortare (tack vare Snapchat och vår minskade uppmärksamhets-kapacitet) och att mycket innehåll sänds live direkt.

Hur kan du utnyttja trenden?

Lägg mer fokus på att skapa videor och tänk på rörligt material först när du vill nå dina följare. Försök att använda dig av Instagram och Facebook stories för att fånga uppmärksamheten och skapa en omedelbar känsla. Dela gärna företagsuppdateringar som video och visa dina produkter eller tjänster i rörligt format. När du skapar kampanjer är det också bäst att satsa på videoannonser. 

Sociala medier

Messaging Platforms

Vi som digitala användare förväntar oss snabb respons på frågor och problem. Dessutom har all nätbaserad kommunikation gjort att vi allt mer sällan ringer till någon. Vi förväntar oss att lösa allt via ett formulär eller en chatfunktion. Detta gör att nya kundtjänsten tar plats på chatplattformar som Facebooks messenger, WhatsApp eller integrerade chattar direkt på företagets hemsida. Ofta bemöts vi då först av en automatiserad chatbot, alternativt att företagen helt enkelt sätter sina supportmedarbetare på chatfunktionen. 

Och du? Även om du inte är ett stort företag med kundtjänst kan du satsa mer på den digitala dialogen med dina befintliga och potentiella kunder. Svara på frågor på din Facebook-sida eller i messengern. Du kan till och med fundera på att integrera en chatfunktion på din hemsida som är tillgänglig när du är på plats. Det är bra att skapa så lite hinder som möjligt för en potentiell kund som vill ställa en fråga. 

Influencer Marketing

Organiska räckvidden i sociala kanaler sjunker mer och mer och kvalitén och relevansen av ditt innehåll blir allt mer viktig. Även för att kunna nå sina befintliga följare måste man kontinuerligt leverera kvalitativt innehåll och skapa engagemang. Just inatt nämnde Facebook att de kommer att nedprioritera inlägg som inte görs av privata profiler ännu mer i nyhetsflödet. Många företag satsar därför på influencers för att både nyttja deras aktiva följarskap samt för att associeras med deras varumärke. Såklart finns det också utmaningar med influencer marketing. Dels kan det bli dyrt och som varumärke vill man antagligen inte synas ihop med konkurrerande varumärken och förlora utrymme till dem. 

Kan du följa trenden ändå? Influencer marketing kommer fortsätta att växa och om du vill nå ut till nya kunder kan det vara bra att nyttja en influencers etablerade räckvidd och varumärke. Speciellt micro-influencers kan vara en bra investering om man hittar en profil som matchar företaget och produkterna. De får inte lika många samarbetsförfrågningar vilket gör att de kan lägga större fokus på just dig samt att det blir mer prisvärd.


Vill du diskutera vidare kring trenderna och vad du kan göra bättre 2018?

Dela artikeln: