snapchat-logo

Snapchat – Är det en relevant kanal för mig?

Snapchat? Jaha, det är den där appen fjortisar använder för att ta selfies på tunnelbanan. Det är väl bara ett kortlivad fenomen som tonåringar använder. Eller? 

Vi får inte underskatta kanalens användning och vilken potential det innebär att nå användarna när de snapar själva eller kollar på en av 10 miljarder videos* som kollas på varenda dag. 

snapchat

Snapchat själv siktar på en triljard (!) snaps under hela 2017*. Även om det gäller hela världen är det en hel del – och det är inte bara ett fåtal super-users som använder Snapchat. Globalt finns det 173 miljoner dagliga användare*. Om vi räknar ner det blir det alltså 15.8 snaps per person per dag. Även i Sverige är det otroligt många som använder appen. Svenskarna och Internets senaste studie nämnde att mer än 80% av både män och kvinnor upp till 25 i Sverige använder Snapchat. Antalet ökar även i de lite äldre målgrupperna. 42% av alla i Sverige som är mellan 26 och 35 använder Snapchat – i åldersgruppen 36-45 är det 19% och till och med 10% av alla mellan 56 och 65. Det finns alltså användare på Snapchat i det övre åldersspannet, även om majoriteten är under 25.

Vad betyder det då för dig som vill nå den här yngre målgruppen eller som vill vara en av de få som vill fånga de äldres intresse här? Snapchat växer som annonsplattform, speciellt i Sverige där det amerikanska företaget lanserade sin köpplattform så sent som i början av året. Nu finns det olika möjligheter för annonsörer att synas i den populära appen.

snapchat

Linser – Med en lins kan du skapa augmented reality för användaren direkt i appen. Tänk dig bilderna där din kusin har blivit en enhörning eller videoupplevelsen där du själv hamnar i Game of Thrones vintervärld och kan skjuta pilbåge. Som annonsör kan du köpa sponsrade linser som Snapchat sedan producerar för dig.

Filter – Till skillnad från en lins är ett filter ett plan som läggs över ett befintligt bild. Det kan vara allt från namnet på din stadsdel till en ram med blommor till midsommar. Som annonsör kan du tänka dig din logga eller kanske en sponsrad julhälsning? 

Videos – Formatet som köps mest är video. Det är korta och pinpointade videos på max. 10 sekunder som syns när användaren kollar på andra videos. Det kan till exempel vara mittemellan kompisarnas Snapchat Stories eller mellan videomaterial andra publicister som onlinetidningar eller videokanaler har laddat upp på Snapchat. 


Har du funderingar eller vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig med Snapchat?

Dela artikeln: