sem

SEM som del av always on

Vi kommer här i bloggen gå igenom alla de delar som vi tycker är viktiga i en Always On-strategi. Denna vecka börjar vi med SEM. Så vad är SEM? SEM (Search Engine Marketing) är de betalda sökresultaten (annonser) som kommer upp när användaren söker på Google eller annan sökmotor. Dessa är märkta med annonsmärkning och ligger ovanför, vid sidan om och under de organiska sökresultaten.

Vilka bör använda SEM?

SEM passar de allra flesta annonsörer, både B2C och B2B och oavsett om man säljer tjänster eller produkter. Har du en helt ny produktkategori eller tjänst som ingen känner till ska du inte lägga fokus på SEM, men för alla andra är det en mycket viktig kanal. Många användare utgår från sök när de ska köpa något eller undersöka inför ett köp. Finns ni som annonsör inte där är risken att ni förlorar den potentiella kunden till någon konkurrent. Generellt är användarna ganska nära köp när de söker på en sökmotor, i vår Always On-modell placerar vi därför in det nära mitten, dvs nära köptillfället.

SEM

Att tänka på

SEM är en kanal som i de flesta fall ska betala tillbaka de pengar man lägger i direkt försäljning. Det kräver förstås att man erbjuder sina kunder något som går att köpa i ett digitalt flöde och också kan mätas.

De KPI:er man bör titta på är just ROI (Return of Investment) eller ROAS (Return of Ad Spend). Även CPC (Cost per Click) är viktigt att hålla koll på, och ännu viktigare att värdera rätt. Ett klick på en sökning som man vet är väldigt relevant och nära köp är ju värt väldigt mycket jämfört med en sökning som är generell och inte visar något om hur nära användaren är köp.

Relevansen i dina annonser är det viktigaste för att generera bra resultat, så man måste matcha varje sökning med en annons som presenterar det användaren söker, samt en landningssida som fortsätter att visa relevant innehåll i linje med användarens förväntningar. Att vara vilseledande eller ”fiska” efter klick straffas och är aldrig en strategi som funkar.

Tänk på hur ni kommunicerar i andra kanaler och se till att använda begrepp och uttryck på samma sätt i SEM för att hålla en röd tråd genom all marknadsföring.

Google är väldigt dominerande hos användarna, men det är alltid värt att fundera på om man också ska synas på Bing och Yahoo. I vissa fall är konkurrensen lägre där vilket gör att man kan få billigare klick, dock är volymen betydligt lägre. 

Så, se till att ha en tydlig plan för SEM som första steg i din Always On-strategi!

Dela artikeln: