remarketing jul

Remarketing i juletider

I tidigare blogginlägg har vi skrivit om remarketing (eller retargeting vilket är samma sak) som en del av always-on strategin. Nu när Singles-Day, Cyber-monday, Black-Friday och inte minst julhandeln formligen bombarderar oss med annonser så kommer du förmodligen känna dig jagad av den där tröjan som du redan köpt. Eller kanske att dina e-handlade klappar till barnen röjer dig om de surfar på samma enhet? Men hur ser remarketing ut 2019 och vilka är dess för- och nackdelar och hur går diskussionen i branschen?

Remarketing

Remarketing är en annonseringsmetod som går att använda i de flesta digitala annonskanaler. FacebookInstagramLinkedinYoutubeSEM och vid programmatiska köp för att nämna några. Kort beskrivet innebär remarketing att de besökare som varit inne på din sajt/app får en cookie på sin enhet som gör att du vet vilka som har besökt dig. Därefter kan du styra annonser till dem med ett påminnande budskap för att de ska köpa, komma tillbaka eller komma ihåg ditt varumärke/erbjudande.

Olika varianter av remarketing

Det finns olika sätt att använda remarketing och till vilka du egentligen skickar annonserna. Det kanske mest uppenbara är så kallad produkt-remarketing och de annonserna känner du troligen igen. Har du kollat på en tröja, ett par skor och ett par jeans hos en e-handlare så har du förmodligen fått just de produkterna i en banner, på Facebook/Instagram eller kanske på Youtube. Samma sak med de stora hotellboknings-sajterna. 

För mindre företag så används oftast en mer vanlig annons, dvs varumärket med en uppmaning att komma tillbaka till sajten eller påminna om varumärket i allmänhet.

I det här inlägget fokuserar vi mer på displayannonser (banners) där annonserna visas exempelvis på dagstidningar, bloggar mfl och inte sociala medier.

Hur används remarketing 2019

Egentligen har det inte hänt speciellt mycket rent tekniskt under de senaste åren. Det finns ett par stora aktörer inom remarketing, exempelvis Criteo och Adroll, utöver Google då så klart. Det som däremot har hänt de senaste åren är att remarketing har blivit betydligt mer vanligt. Troligen en effekt av att antalet e-handlare har ökat lavinartat inom nästan alla branscher. 

Det som idag är en hyfsat vanlig diskussion i branschen är om det ur en varumärkesbyggande synpunkt är så klokt att ha en klassisk produktremarketing påkopplat. Majoriteten av e-handlare idag använder någon av de stora remarketing nätverken. En effekt är att annonserna ser i stort sett exakt likadana ut, frekvensen (dvs hur många gånger du får se en annons under en given period) inte har något tak samt att på en sidvisning på en given sajt så kan det dyka upp 2-6 stycken av exakt samma annons. I tider där man pratar om reklamtrötthet är det inte otänkbart att just remarketing är något som ligger högt på listan över det som folk tröttnat på?

Distribution

När det kommer till de stora remarketingaktörerna (det här gäller displayannonser dvs banners) är det något av en Black-Box lösning vilket innebär att man som annonsör inte kan påverka speciellt mycket. Design av annons, frekvens och vilka sajter man syns på är sällan möjligt att påverka. I värsta fall hamnar dina annonser på sajter som klingar mindre väl med värderingarna som ditt varumärke står för. Mest troligt betalar du per klick och det kanske spelar mindre roll vart annonserna syns så länge det kommer en försäljning. Attributionen,  dvs vilken kanal som tar äran för köpet, kommer troligt att tillfalla remarketing då annonserna syns exakt överallt och då är det troligt att man sett annonsen väldigt nära köpet. Även om köpet gjordes genom att du gick in på sajten direkt utan att klicka på en annons.

Hur ska man som annonsör tänka?

Vår rekommendation är att utvärdera hur mycket av den försäljning som remarketing-annonserna attribuerar som faktiskt är ökad försäljning. Kan man till exempel stänga av annonserna under vissa dagar, eller i vissa regioner för att se skillnaden? 

Fundera också på om du vill att ert varumärke associeras med hur annonserna ser ut. Är det värt att synas i tveksamma kontexter och med många annonser per sida för att det visar bra försäljningssiffror? Är du mer eftertänksam och börjar fundera på den kvalité på trafiken som drivs bör du överväga andra vägar. 

Fördelen med programmatiska annonsköp är att du själv kan välja vilka sajter du syns på och ställa in lägre frekvens. Innebär rent konkret att du kan testa vilka sajter som driver mer kvalitativ trafik genom att titta på hur länge de stannar på sajten eller hur många sidvisningar de förbrukar. Välj de sajter som du vet är “bra” och matchar det som ditt varumärke står för. En annan fördel är att du kan designa din egen annons. Köper du via Google DV360 så kan du också styra frekvensen mellan exempelvis Youtube och andra sajter du köper. 

Remarketing är effektivt, men i tider där folk är trötta på reklam så finns det andra lösningar som gör att ditt varumärke framstår på ett bättre sätt. Och vem vet, kanske du säljer bättre också i längden?

Dela artikeln: