programmatic ar 2020

Programmatic år 2020

Hur ser programmatic advertising ut år 2020? Den frågan fick jag av Resumé när de gjorde sin djupdykning i programmatic. Hela artikeln finns att läsa här, och hela serien i ämnet är läsvärd. Mina tankar om hur branschen ser ut år 2020 publicerar vi också här.

Trenden att teknikbolagen driver branschen har vänt

Fortfarande år 2017 var det teknikbolagen som drev utvecklingen i branschen. Nya tekniker, data, plattformar och buzz words tog all plats och skapade mer komplexitet än värde. År 2020 kommer publicister och annonsörer ha tagit tillbaka makten och fokus blir att skapa värde för annonsörerna. Teknik kommer inte längre vara en usp utan en självklarhet, och kommer därför behöva ha betalningsmodeller som är något annat än procent på mediekostnaden.

Branschen är transparent

År 2020 kommer annonsörerna ha krävt full transparens i alla led och tveksamma betalningsmodeller, kick-backs och black-box-lösningar kommer ha försvunnit till stor del. 2017 fanns agency trading desks som tog betalt på CPM, vilket helt tar bort objektiviteten eftersom de då har incitament att köpa så billigt som möjligt för att få högst marginal, och billiga visningar är sällan de bästa. Till skillnad från 2017 kommer branschen också ha blivit tydligare med vilka roller olika aktörer har; vem som är säljare, vilka som är teknikbolag, vem som är rådgivare, etc.

Kvalitet är viktigare än kvantitet

2017 likställdes ofta en visning med ett stort format på någon av Sveriges största sajter med en visning på en obskyr blogg. År 2020 har de flesta annonsörer lärt sig att bra annonsvisningar är värda att betala höga priser för och dåliga annonsvisningar köps inte. Kontext har fått tillbaka sitt värde och synen på data har blivit rimligare. Det kommer inte längre att gå att sälja målgrupper och data-segment som inte annonsörerna kan verifiera på ett trovärdigt sätt.

Antalet sätt att nå ut kommer ha ökat markant från idag

Användarna kommer ha flyttat från 2017 års kanaler och nya kanaler blir viktiga. Annonsörer som snabbt kan se trender och utnyttja varje kanals styrkor kommer ha ett övertag mot sina konkurrenter. De personer som har kompetens inom både de nya och gamla kanalerna kommer ha stort värde för annonsörerna och vara eftertraktade på arbetsmarknaden.


Behöver du hjälp att lyckas med din digitala marknadsföring?

Dela artikeln: