Ampilio coronatider fardig1

Marknadsföring i coronans tid – fortsätt satsa på digitalt och always on

Hemmakontor, konstant nyhetskollande och förändrat kundbeteende skapar oro och osäkerhet för annonsörer i dessa tider. 

Här får du 4 tips på hur du ska tänka och agera för att gynna ditt företag. 

Dina kunder spenderar mer tid på sociala medier – möt dem där. 

Alla spenderar mer tid på sociala medier – exempelvis så nådde Pinterest sin “all time high” under Mars och Facebook rapporterar en “unprecedented” ökning i användning av sina tjänster. Möt dina kunder där de är. Många små företag använder sina sociala kanaler för att enkelt och snabbt kunna kommunicera ändrade öppettider, dela inspiration eller bara visa en ödmjuk medkänsla. Stärk relationen med dina kunder genom att ta fram innehåll som är relevant för både dem och ditt varumärke. 

Andra annonsörer drar ner på sin marknadsföring – passa på att bygga varumärke.

Rådande osäkerhet leder till att annonsörer väljer att pausa sin marknadsföring. Lägre efterfrågan på annonsutrymme ihop med en samtidig ökning av mediekonsumtion bidrar till minskade annonseringskostnader. Vi ser tydligt att prisnivåerna sjunker för både CPM (kostnaden för att annonsen har visats 1.000 gånger) och Cost per 1.000 people reached (kostnaden för att annonsen har nått 1.000 unika personer). Från vecka 10 till vecka 11 började en stark trend neråt med mer än -20% (CPM -21% och Cost per 1.000 people reached -22% mot föregående vecka) där genomsnittet denna tid på året ligger på 5-10% förändring. Trenden har fortsatt även följande veckor. Priserna ligger även långt under årets snittpriser samt priserna samma veckor förra året. 

För dig som annonsör betyder detta att du nu kan få en betydligt större räckvidd för din marknadsbudget. I sann Always On-anda rekommenderar vi att fortsätta att synas! Även om du kanske inte vill eller kan satsa på försäljningsdrivande annonsering nu borde du bygga varumärke, tänk “läs mer” istället för “köp nu” och utvidga dina marknadsandelar över en längre period. Rent statistiskt så kommer en ökad andel av annonsvisningar inom din kategori eller bransch även leda till en ökad kännedom och marknadsandel över tid.

Marknadsföring Corona intext

Kundernas beteende och behov förändras – tweaka ditt erbjudande eller din kommunikation.

Var inte rädd för att tänka om i din marknadsplan eller kanske till och med ditt erbjudande. Kan du lyfta en annan produkt i företagets portfölj? Kan du tweaka användet av dina produkter eller tjänster? Ändrade behov i marknaden gör att ditt erbjudande kanske får andra USP:ar, var kreativ i hur du kommunicerar dem. Var dock ödmjuk inför situationen och behåll din relevans genom att fortsatt alltid utgå från kundresan och kundens behov i just den.

Situationen kommer att förbättras en vacker dag – förbered din kommunikation och städa upp digitalt.

Passa på att använda tiden nu för att förbereda inför tiden efter krisen. Hur kan du skapa en stark men flexibel marknadsföringsstrategi? En allmän framtidsspaning är ju även att livet generellt kommer vara mer digitalt, hur kan ditt företag och er kommunikation vara beredd på det? Gör en plan för era digitala kanaler, sortera om i din marknadsstrategi och passa på att städa upp er site eller andra digitala projekt som har nedprioriterats på grund av tidsbrist. 

Undrar du hur du nu ska komma igång med tipsen eller vill bolla andra idéer för din marknadsföring? Hör av dig till oss, vi tar gärna en fika på Hangouts!

Behöver du hjälp att lyckas med din digitala marknadsföring?

Dela artikeln: