fritanke-konvertering

Lär känna dina besökare bakom skärmen

Du har 5 sekunder på dig att förmedla ditt budskap eller värdeerbjudande och call-to-action för att ta dina besökare vidare till vad du vill att de ska göra på din site utifrån dina konverteringsmål. Då gäller det att du har koll på dina besökare bakom skärmen.

I Hotjar under Heatmap Move (se bilden) kan man till exempel se vad besökarna klickar mest på och hur de rör musen.

I det här blogginlägget delar jag med mig av Google Analytics tips, Hotjar och de lärdomar vi gjorde när vi hjälpte förlaget Fri tanke att analysera vilka deras besökare är, var de kommer ifrån och hur de använder deras site. Utifrån det tittade vi på att utveckla det budskap de vill att deras besökare ska uppfatta och satte de konverteringsmål de vill att besökarna ska göra.

Var kommer de mest konverterande besöken från?

En första upptäckt var att en mindre andel trafik än vad man trodde kom från nyhetsbrevsutskick. Mailtrafik är ofta mer konverterande än andra trafikkällor då det oftast är mer lojala besökare än andra. 

Vilken trafik som är mest konverterande ser du snabbt och enkelt under Förvärv > Översikt i Google Analytics. Utmaningen är att följa upp det kontinuerligt och analysera hur dina insatser påverkar. Har du dessutom konverteringsmål uppsatta kan du följa engagemanget mer än bara i försäljning.

Det var också tydligt att det var artikelsidorna som påverkade avvisningsfrekvensen mest och att det här fanns potential att fånga upp besökarna och få de att klicka sig vidare efter att ha tagit sig till att läsa en artikel. 

Vi tittade också på var trafiken kom ifrån till en av de mest lästa artiklarna, där det blev tydligt att trafiken till artikeln mestadels kom från organiska sök på Google. Det hittar du i Google Analytics under Målgrupp > Användarflöde > Välj Källa > Klicka på ruta du vill titta närmare på och välj Markera trafik genom denna nod. Att lära sig vilka av dina trafikkällor som ger den mest engagerade och konverterande trafiken är viktig kunskap för rätt strategi.

Hur upplevs de första 5 sekunderna?

När vi tittade på resultatet av en heatmap på startsidan blev det uppenbart hur viktigt det är att tänka till vilket budskap i form av värdeerbjudande man vill att besökarna ska uppfatta de första fem sekunderna då som i Fri tankes fall, 20 procent av besökarna inte scrollar sidan alls utan bara ser folden högst upp på sidan. Under Heatmap > Scroll i Hotjar ser du folden och tappet vid scroll. För mobilen gjorde heatmapen det tydligt hur lite av startsidan besökarna uppfattar då det var fler som valde att gå vidare i menyn än att scrolla. 

Vi tittade också på vilka de vanligaste landningssidorna faktiskt var i Google Analytics, vilket ofta är andra sidor än just startsidan. Det ser du under Beteende > Webbplatsinnehåll > Målsidor. Dessa sidor är extra viktiga att vara tydliga med sitt budskap om värdeerbjudande på och den call-to-action man vill att besökaren ska utföra – så man tar hand som sina besökare och välkomnar dem på bästa sätt. Mer om värdeerbjudande kan du läsa om i ett tidigare blogginlägg, som handlar om hur du kommer igång med konvertering.

Säkerställ genomförandet av ditt konverteringsmål

När du väl har satt dina konverteringsmål är det viktigt att säkerställa flödet för genomförandet.

Ett enkelt sätt att få besökarnas perspektiv är att gå igenom ett flöde som till exempel att anmäla sig till och avregistrera sig för nyhetsbrev och ta skärmdumpar både för att uppleva det från besökarnas perspektiv, men också för att se potentialen till att ge mervärde eller öka lojaliteten ytterligare. Ett enkelt sätt att öka konverteringen till anmälan till nyhetsbrev är att motivera varför besökarna ska anmäla sig till nyhetsbrevet – vad ger det dem för värde? Till exempel Missa inte våra event istället för Anmälan till nyhetsbrev som rubrik.

Hur ofta kan man förvänta sig att få ett mail är också bra att förtydliga. Vad är det för innehåll i nyhetsbreven? Kan man få ett smakprov? Sen kan man såklart också A/B-testa fram den mest konverterande placeringen och call-to-action copyn på Anmäl knappen. Avslutningsvis, har du inte redan koll på dina besökare, se till att få det genom att börja följa upp i verktyg som Google Analytics och Hotjar. Sätt på dig besökarens glasögon och säkerställ att ditt budskap om värdeerbjudande och call-to-action kopplat till konverteringsmål uppfattas som du vill. 

Exempel du kan börja titta på:

– Vilken trafik som är mest konverterande hittar du under Förvärv > Översikt i Google Analytics- Var trafiken kom ifrån till en av de mest besökta sidorna finns under Målgrupp > Användarflöde > Välj Källa > Klicka på ruta du vill titta närmare på och välj Markera trafik genom denna nod – Heatmap i Hotjar på de vanligaste landningssidorna som du hittar under Beteende > Webbplatsinnehåll > Målsidor i Google AnalytcisUtmaningen är att följa upp det kontinuerligt och analysera hur dina insatser påverkar. 

Behöver du hjälp med att analysera dina besökare?

Du vet väl att vi kör workshops för att hjälpa dig att lära känna vilka dina besökare är, var de kommer ifrån och hur de använder din site för att utifrån det sätta dina konverteringsmål tillsammans i en workshop. Vi hjälper också till att analysera din kunddata på månadsbasis.

Vill du ha ett skräddarsytt erbjudande för just dig?

Dela artikeln: