Jobba hemma

Kommunikation under och efter pandemin

Det skrivs en hel del om hur företag ska anpassa sin marknadsföring efter den situation vi befinner oss i. Utöver det så är det också viktigt att anpassa sin kommunikation. I en tid där många vistas mer hemma och söker sig online istället finns det en god anledning att granska sin kommunikation, och då framförallt den som når kunderna. 


Så, hur ska man tänka då? 

En viktig sak att ha i åtanke när man kommunicerar digitalt är att fånga mottagaren i rätt tid. För att göra det krävs lite kunskap kring vilken livssituation mottagaren befinner sig i. I dessa tider vet vi att många tillbringar mer tid hemma. Vi vet också att det varit och fortfarande är en svår tid för många, och säkert kommer vara det en tid efter också, vilket gör att man kanske inte är lika mottaglig för exempelvis ett säljfokuserat inlägg. Lösningen är alltså att rikta in sitt budskap på något som betyder något för mottagaren i deras nuvarande situation. 

Här kommer några exempel på hur man kan anpassa sin kommunikation till situationen vi befinner oss i: 

  • Säljer du datorer och elektronik? Tipsa och kommunicera kring hur man skapar en bra arbetsplats hemma.
  • Säljer du träningskläder? Kommunicera kring hur man tränar rätt hemma!
  • Har du en resebyrå? Gör videoreportage för att locka folk att boka framtida resor!
  • Jobbar du som terapeut? Försök kommunicera med dina klienter online. Visa på möjligheter och enkelhet att nå dem digitalt!
  • Har du kanske en idrottsanläggning som behövt stänga tillfälligt? Kommunicera med tävlingar och utmaningar kunderna kan delta i tills ni öppnar igen.

Så oavsett vad affären bygger på, försök hitta anledningen till att man ska handla av just dig och vilka behov du kan lösa för kunden i den situation den befinner sig i nu. 

Beteenden i kristider

Det finns analyser från tidigare lågkonjunkturer och kristider som visar att konsumenter ofta ändrar beteende. En tydlig sak är att man ofta gör mer research innan köp, vilket gör det otroligt viktigt att synas i flera olika kanaler. Vi vistas mer hemma i kristider, och speciellt denna, vilket skapar ett behov att tillslut påbörja ett nytt projekt, oavsett det är att skaffa akvarium eller börja baka. Kanske lägger man lite mer pengar på ett visst föremål för att bryta tristessen. Det här är saker man kan ha i åtanke när man kommunicerar med sina kunder! Om man t.ex. har en massagesalong kanske man kan skapa en webkurs för hur man lär sig massera? Perfekt att lära sig för att bryta tristessen hemma!

Glöm inte informera förändringar 

Det är lätt att ibland fastna i att saker och ting är självklara för kunderna att veta. I tider som dessa kanske man förväntar sig att folk skall förstå vilka förändringar man som bolag gjort för att anpassa sig till omständigheterna. Här är det viktigt att informera om man till exempel lagt till fler effektiva leveransalternativ, eller om man exempelvis börjat erbjuda sina tjänster online eller digitalt. Upprätthåll räckvidd och se till att finnas kvar i dina kunders flöden. Visa dig även i svåra tider. Att synas och höras är A och O. 

Vi hjälper dig i er kommunikation! 

Förutom sociala medier, hemsidor och SEM kan vi även hjälpa er som företag med er kommunikation och ert content. Kontakta oss på Ampilio om ni vill ha hjälp av en helt transparent och oberoende specialistbyrå! 


Vill du ha hjälp med din kommunikation?

Dela artikeln: