konverteringsoptimering

KOM IGÅNG MED KONVERTERINGSOPTIMERING

De flesta av er kan nog hålla med om att konverteringsoptimering eller CRO (conversion rate optimization) bör vara en självklarhet för alla som arbetar med en e-handel eller en webbplats, men många kanske inte vet hur man ska komma igång?

Sätt mål och strategi

Det första steget att komma igång med konverteringsoptimering är som i så många andra fall att sätta mål och strategi.

I det här blogginlägget kommer jag att prata om tre grundläggande konverteringstips för att komma igång och sätta sin konverteringsstrategi.

Vad är konvertering?

Först och främst kan vi komma överens om att en konvertering lika gärna kan vara att få besökarna att till exempel signa upp nyhetsbrev, ta kontakt via en e-postadress eller chatt som att genomföra ett köp.

Konverteringsoptimering handlar mycket om att förbättra innehållet på webbplatsen för att få fler besökare att uppnå de mål man sätter upp. Framförallt handlar det om att analysera, experimentera och A/B-testa för att lära sig vad som faktiskt ökar antalet slutförda mål och därmed konverteringen.

Ett konverteringsmål kan vara allt från att öka sessionstiden till att minska avhoppen från webbplatsen eller öka antalet genomförda köp.

För att få fram idéer eller hypoteser om hur du ska få besökarna att slutföra de mål man sätter upp kan man till exempel använda sig av LIFT-modellen. Den går ut på att tydliggöra det värde som din verksamhet erbjuder dina besökare och att bemöta dem med relevant innehåll.

Value Proposition, det värde din verksamhet erbjuder, är grunden för att du ska kunna föra din konvertering uppåt. Allt innehåll som är relevant och möter dina besökares förväntningar och behov, det vill säga Relevance kommer att lyfta konverteringen liksom tydligheten Clarity i hur du kommunicerar värdet i bilder, text och call-to-actions. Hur du skapar motivation till att skynda på eller skapa Urgencyeldar på konverteringen, men allt som distraherar besökaren och tar bort fokus från dina primära mål så kallat Distraction minskar konverteringen. Liksom allt det som skapar oro Anxiety och osäkerhet från att ta steget över konverteringströskeln.

Tre tips för att komma igång

1. Lär känna dina besökare

Börja med att lära känna dina besökare. Ta reda på allt du kan om dina nuvarande och potentiella kunder som redan idag besöker din webbplats i Google Analytics. Allt från kön, ålder, varifrån besökarna kommer, mest besökta sidor, var avhoppen sker, på vilka sidor de stannar längst, hur interaktionsvägen eller kundresan ser ut och vilken device som används mest. Se även till att använda heatmap verktyg som Hotjar (gratisversionen), där kan du se allt från var på siten dina användare stannar samt inspelningar på deras beteende.

2. Sätt upp mål för landningssidor

Lista dina tre viktigaste landningssidor. Sätt på dig dina besökares glasögon för att förstå deras utmaningar och mål med sitt besök på din webbplats. Vad vill du att besökaren ska uppfatta om din verksamhet och det värde du tillför (value proposition) och vad vill du att besökaren ska göra (primärt mål) inom de 5 första sekunder av besöket på respektive landningssida?

3. Bemöt med relevant innehåll 

Utifrån kunskapen du nu har om dina besökare och vad du vill att de ska göra på din webbplats. Vad tror du att de förväntar sig för innehåll? Motsvarar det ditt värdeerbjudande och innehåll? Vad är intressant för dem och vad lockar dem att klicka sig vidare istället för att lämna webbplatsen?

När du har detta klart för dig är det bara att börja lista idéer på vad som kan få besökarna att slutföra målen. Därefter kan du kan börja testa dina högst prioriterade hypoteser i Google Optimize (gratisversionen), som jag kommer att prata mer om i mina kommande inlägg.

Vill du få upp en konverteringsstrategi? Vi hjälper dig!

Dela artikeln: