inhouse trenden

In-house trenden fortsätter

tidigare blogginlägg har vi skrivit om att ta annonseringen in-house och att få större kontroll över programmatiska mediaköp med egen DSP (köpplattform) Dagens media har en artikelserie just nu där bolag som Kronans Apotek, KW Bruun (Peugeot, Opel och DS) samt Telenor tagit hem eller börjar ta hem mediaköp. Äntligen börjar det hända grejer. Men vilken väg passar just ditt företag? 100% in-house, halvvägs eller 100% byrå?

Anledningen

I slutet av Oktober skrev Calle Schulman ett uppmärksammat debattinlägg på Dagens Media angående mediebyråer och deras förkärlek till linjär-tv samt de beryktade kick-back avtal som sägs existera mellan mediebyråer och medier. Just kick-back delen valde ingen av byråerna att kommentera utan enbart Schulmans påstående om att mediebyråerna verkar favorisera linjär-tvs effekt. Vad som stämmer verkar ingen vilja beröra så vi lämnar det där. Ett par anledningar till att fler tar annonseringen in-house är brist på transparens och att fler vill ha kontroll och äga sin data. Har du koll på vad som döljer sig under ytan?

Transparens

Oavsett vart man står i den debatten är en sak ganska klar. Det blåser transparensvindar i mediabranschen. Hur ska man som mediaköpare tänka kring det här? Ja vi på Ampilio förespråkar att du åtminstone ska ställa ett par viktiga frågor till din mediebyrå för att få koll på hur de jobbar. Även när det kommer till sammanställning av kampanjdata från olika mediaköp.

Nöj dig inte med en excelfil där byrån sammanställt siffror. Gå direkt till källan och hämta data direkt från respektive plattform och sammanställ i exempelvis Funnel i kombination med Google Data Studio. Speciellt i takt med att köp görs mer och mer via programmatiska plattformarFacebookSnapchat mfl där all data redan finns. I många av de plattformarna finns även analysverktyg av olika karaktär. 

Det är ju fullt rimligt att man vill ha koll på mediaköp i realtid och inte få en rapport i excel efter att kampanjen är slut, eller? Om du jobbar på det sättet kan du titta till resultat och KPI:er med jämna mellanrum under kampanjen för att ta mer vettiga beslut.

Oberoende

Konsulter, som vi mediabyråer är, bör vara oberoende när det kommer till mediaval. Oavsett så bör en byrå inte tjäna pengar på själva mediaköpen. Det incitamentet är, med dagens auktionsbaserade köp, förlegat. Om du som köpare själv står för mediakostnaden har du full kontroll och vet hur mycket som spenderas och i vilken kanal. 

Äg din data

En stor fördel med att ha en byrå som köper i dina egna plattformar är att det blir enklare att byta byrå samt att du behåller kampanjhistorik. Med andra ord kan det här vara en mellanväg innan du tar allt in-house till 100%

Tycker du att det är svårt att navigera vilken väg du ska gå?

Dela artikeln: