Retorik SocialaMedier

Hur når du bäst igenom bruset i sociala medier?

sociala medier konkurrerar du mot oändligt många avsändare om din målgrupps uppmärksamhet. Konkurrenterna är då inte bara företag i samma bransch, utan kattvideos, gaming livestreams och nyhetskällor av alla möjliga slag. Mycket brus alltså! Men om du tänker på några knep när du utformar ditt innehåll blir det enklare att fånga intresset.

Tänk utifrån användarens mindset och kanalanpassa innehåll

Det finns inga tydliga gränser mellan jobb- och privatliv längre. Det betyder också att du kan nå (de allra flesta) målgrupperna i olika kanaler – även din b2b målgrupp använder Instagram och din b2c målgrupp spenderar tid på LinkedIn. Du kan alltså fånga deras uppmärksamhet i olika sammanhang med olika budskap. Det är dock viktigt att du anpassar innehållet utifrån situationen de befinner sig i. När man använder Instagram vill man kanske inte se säljstatistik medan man förväntar sig på LinkedIn att få matigare innehåll. Försök därför att paketera informationen på ett sätt som passar kanalen du ska sprida den i.

Sociala medier

Var smart när du skriver texten

Förra veckan var jag på en föreläsning med Serena Mon de Vienne om “Retorik för Sociala Medier” på Digitalakademin. Hon är retorikkonsult och hade tydliga tips för hur man ska tänka när man skriver inlägg till sociala medier. Här kommer en sammanfattning av de viktigaste punkterna:

  • Erbjud ett mervärde! Du måste alltid ge dina läsare svaret på frågan “What’s in it for me?”. Var tydligt med det direkt i början av ditt inlägg så att de blir hooked.
  • Var rakt på sak! “Transportsträckan” till innehållet behövs oftast inte. Ska du beskriva innehållet av veckans blogginlägg? Gör det direkt utan att börja med “I veckans inlägg …”.
  • Testa humorverktyg (där det passar)! Alla kan behöva något att skratta eller åtminstone fnissa åt. Bjud på dig själv med lite självironi, överdriv med något eller skapa en “aha!”-upplevelse genom att bryta välkända mönster.
  • Glöm inte de klassiska retoriska medlen! Ja, de klassiska retoriska verktygen är alltid bra att implementera. Retoriska frågor, parafraser eller anaforer har blivit klassiska stilmedel för att de funkar bra. Det ska du väl börja använda?

I all digital kommunikation du har i olika kanaler är det viktigt att hålla samma tonalitet för att skapa igenkänning. Även om du ska anpassa innehållet efter kanal och kontext är det viktigt att målgruppen alltid kan känna igen dig och ditt företag som avsändare. Hur ska du skriva ditt nästa inlägg efter du har läst våra (och Serenas) tips?

Vi hjälper dig gärna att ta fram en tydlig kommunikationsstrategi!

Dela artikeln: