geografisk-styrning

Hur exakt är geografisk styrning av displayannonser?

Efter 10 år i branschen ställer jag mig fortfarande frågan, hur exakt är geotargeting? Hyperlocal är en term som trendar, men hur väl funkar det? Jag kommer inte besvara frågan här, men ska försöka reda ut begreppen och ge er fler frågor att ställa till alla som säger att de jobbar med geotargeting.

Låt oss börja med annonser i webbläsare, alltså inte i appar. Ingen av de stora webbläsarna, varken mobilt eller desktop, gör information om användarens plats (GPS-data) tillgänglig i browsern. Det gör att enda sättet att få reda på platsen är att gå via IP-adressen. Detta görs genom att IP-adressen kollas mot ett register där IP-adressen är länkad till ett land, en stad och en region. Dessa register tillhandahålls av diverse olika bolag, men de allra flesta adtech-bolag använder samma (digitalelement.com).

Träffsäkerheten på landsnivå är 100% och 98% på regionsnivå enligt deras egna siffror. De säger också att träffsäkerheten är 96% på ort-nivå, men med tillägget att radien är 40km. Det innebär alltså att om man styr på Kungälv, kan man få med besökare från Göteborg, Lerum, Alingsås och Stenungsund som klassas som rätt. Kolla gärna på whatismyipaddress.com så ser du var din IP-adress är registrerad. Min upplevelse när man surfar med 3G/4G är att det sällan stämmer med var man faktiskt är. 

I appar är det en annan femma. Här har appen möjlighet att se användarens GPS-data, och därför skicka med det till annons-systemet. Dock måste appen fråga användaren om lov. I Sverige är det få siter som faktiskt har en teknisk uppsättning som tillåter detta.

Så, när du pratar med någon som erbjuder geografisk styrd annonsering, fråga hur de säkerställer träffsäkerheten?

Dela artikeln: