google ads

GOOGLE ADS OCH GOOGLE ADSENSE, VAD ÄR SKILLNADEN?

Har du hört talas om Google Ads och Google Adsense men inte helt förstått vad som är vad? Du är inte ensam. I detta blogginlägg förklarar vi vad de är, vad som som gör dem olika och vad de används för. En enkel tumregel för att skilja de bägge åt på ett tydligt sätt är att dela upp dem enligt följande devis: Google Adsense är till för publicister, Google Ads är till för annonsörer.

google

Målet med annonsering på Google Ads (som tidigare hette Adwords) är nästan alltid att driva trafik till en hemsida (trafik som sedan t.ex. ska konvertera genom ett köp eller bli ett lead). I utbyte måste man betala en slant till Google för varje klick, visning eller konvertering. Via Google Ads kan man visa inte bara textannonser när någon googlar, utan även shoppingannonser, bildannonser (banners) på Googles partnersidor och Youtubeannonser.

När du väljer att annonsera via Google Ads (vars funktioner och uppbyggnad är väldigt snarlikt konkurrenten Microsoft Advertising) så kan du utforma din annons som du vill (så länge du inte bryter mot Googles regler, förstås). Du kan välja annonstexter, rubriker, bild/video, call-to-action. Ju bättre annonser du har och ju mer du optimerar dem, desto mer relevant trafik får du (som du kan bearbeta med hjälp av din hemsida). Antingen gör man detta själv, eller så kontaktar man en byrå för att få expertishjälp.

Google Adsense – för dig som är publicist

Målet när man använder Google Adsense är att få betalt av Google. Adsense låter nämligen din hemsida visa annonser som annonsörer har skapat i Google Ads (exempelvis en displayannons). Varje gång en besökare sedan klickar på en sådan annons på din hemsida så får du pengar som tack.

När du visar Google Ads-annonser på din hemsida så kan du naturligtvis inte utforma dem eftersom dessa annonser inte har skapats av dig. Det enda du kan välja är vilket annonsformat (t.ex. bild eller text) som ska visas, färg på annonserna och storleken på bildannonser. Eftersom du inte kan styra vilken annons som visas på din hemsida så finns därmed en risk att ”fel” typ av annonser visas, det vill säga annonser som du inte vill förknippas med.

Google Adsense lämpar sig således bra när målet är att tjäna pengar på sin hemsida utan att man har ett specifikt konverteringsmål (t.ex. om man driver en blogg).

Låter detta krångligt? vi hjälper dig!

Dela artikeln: