kontexten programmatic 1

Glöm inte bort kontexten i programmatisk annonsering


När programmatisk annonsering (automatiserade annonsköp genom en DSP) tog fart för några år sedan tog också användningen av användardata fart. Ofta såldes programmatic in som att man inte längre behövde betala premium-pris för att få visningar mot rätt person, utan man kunde använda data för att identifiera rätt person och köpa visningar mot den billigt. Frågan som fortfarande ofta ställs är: “Varför betala dyrt på en fin sportsite, när man kan köpa en sportintresserad användare på någon billig site?”

I de flesta DSP:er är det fortfarande svårt eller omständigt att välja specifika placeringar på specifika siter, istället är gränssnitten anpassade för att välja så bred sitelista som möjligt, för att sedan lägga på data för att snäva av målgruppen.

Att sedan väldigt många kampanjer optimeras för att få ner priset per visning gör att de billigaste siterna ofta får stor del av trafiken. 

Dessa faktorer har gjort att många glömmer bort vikten av kontext, eller i alla fall inte tar hänsyn till kontexten tillräckligt. 

Ett stort problem med detta är att du som annonsör spenderar pengar på siter som kanske inte alls är siter du vill att ditt varumärke ska associeras med. Vad händer med ert varumärkes trovärdighet när era annonser syns på icanhas.cheezburger.com? Även om vi vet att användaren är rätt i målgruppen, är en visning där lika mycket värd som en visning på en site med redaktionellt innehåll och eget starkt varumärke? Knappast!

Att många av de billigaste siterna också har massor av annonser på samma sidvisning, gör att du som annonsör kan synas med fler annonser samtidigt (och alltså betala för fler), eller tillsammans med massor av andra annonsörer. Båda dessa situationer är dåliga för dig som annonsör och dessutom mycket störande för användaren som besöker siten. I värsta fall retar man alltså upp en användare, och betalar samtidigt för många annonsvisningar. Inte sällan hittar man siter där samma annonsör syns med 6-8 annonser samtidigt.

Vad betyder det för mig som annonsör?

Programmatic och data är inte dåligt, men se till att ställa krav på din byrå eller leverantör för att få maximal effekt av det tillsammans med rätt kontext. 

Ett par frågor som är bra att ha koll på:


Vill du vet mer?

Dela artikeln: