konverteringsoptimering 1 1

FRÅGORNA DU SKA HA SVAR PÅ INNAN DU BÖRJAR MED PROGRAMMATIC

“Vi ska köpa programmatic i nästa kampanj” Just den meningen hör vi från en del av våra kunder och partners. Men vad innebär det egentligen för dig som köpare att genomföra programmatiska köp, och framförallt är det verkligen det bästa alternativet?

Programmatiska köp, eller “programmatic”, är ett förhållandevis nytt sätt att köpa digitala annonser. Det innebär att man köper displayannonser i realtid genom ett teknikverktyg, som är kopplat till de allra flesta siter. Något förenklat kan man säga att det är liknande tillvägagångssätt som man alltid köpt sociala medier eller Googles annonsprodukter. I Sverige började det användas på bred front under 2014.

Några av fördelarna med att göra programmatiska köp ligger i att kunna få in statistik och jämföra det med andra köp i exempelvis sociala medier eller sök. Du kan också använda olika typer av data för att öka träffsäkerheten på dina annonser samt optimera köpen i realtid för att styra pengarna dit de bäst uppfyller dina KPI:er.

Vi kommer i denna artikel att gå igenom ett par frågor som du måste ställa dig innan du drar igång med “programmatic”. Först en kort del om de kostnader som uppkommer vid köp.

Kostnader för programmatiska köp

Samtidigt försvinner det också % av mediabudgeten i form av avgifter till plattformen/plattformarna, köp av data etc. Räkna med kostnader på mellan 12-40% av mediabudgeten beroende på plattform och hur mycket data mm som du lägger på.

Kampanjmål

Hur ofta köper du digitala annonser? Ska de rulla hyfsat kontinuerligt eller köper ni någon enstaka kampanj per år? Med tanke på att det försvinner en del av budgeten när du köper programmatiskt måste du ta igen det på något sätt. Ett sätt är att testa samma budget som du haft tidigare när du köpt manuellt, och köpa programmatiskt i stället. Då får du en bra uppfattning om det är bra eller mindre bra givet dina KPI:er oavsett om du är en sällanköpare eller mer frekvent köpare.

Kör du nån del i din annonsering “always-on”, exempelvis remarketing, så är det en god idé att köpa det programmatiskt. Den delen behöver du trimma kontinuerligt och A/B testa material, sajter, placeringar och ställa frekvens för att hela tiden hitta lägsta CPA. Analysen månad från månad är viktig och den kan du exempelvis skjuta in i en dashboard för att skapa en överblick månad till månad.

Målgrupp

Om du vet att din målgrupp endast finns på ett fåtal sajter så är det generellt bättre att köpa direkt av sajterna för då kan du ändå inte optimera speciellt mycket. Kanske är det bättre med ett annonssamarbete som sträcker sig utöver bara display och videoannonser? Integrerade eller redaktionella samarbeten i det fallet?

Har du däremot en större målgrupp som kan finnas över ett brett spektra av sajter då är programmatiska köp en bra idé. Du kan du köpa många sajter och när du väl är igång kan du snabbt se vilka sajter du ska exkludera beroende på uppfyllnad mot KPI:er.

Begränsningar i tekniken

Än så länge går inte alla format att köpa programmatiskt. Det beror på att vissa sajter inte gör vissa format tillgängliga eller att formatet i sig inte går att köpa på grund av tekniska hinder. Programmatic Guaranteed kallas det om man via plattformarna köper garanterat antal visningar till ett bestämt pris och under en bestämd tidsperiod. Guaranteed kan man använda som ett komplement till att köpa manuellt men det är inte alla sajter och mediehus som erbjuder den möjligheten.

För att summera, tänk till innan du hoppar på programmatic utan att ha svaren på om det verkligen är det bästa för dig. 

Prata med oss så guidar vi dig i hur du ska resonera!

Dela artikeln: