Facebook Shops

Facebooks nya jättesatsning: Shops


Förra veckan droppade Mark Zuckerberg (VD för Facebook) i en livesession Facebooks största satsning någonsin inom e-commerce nämligen Facebook Shops!

Den nya satsningen innebär att småföretag kommer att kunna sätta upp en e-butik direkt på Facebook och Instagram.

Zuckerberg avslöjade även att de inom en snar framtid kommer göra det möjligt för småföretag att sälja sina produkter via Facebook Shops direkt i WhatsApp, Messenger och Instagram Direkt. Det kommer även bli möjligt att tagga sina produkter i livesändningar. 

Facebook menar på att detta är ett viktigt steg för att återuppbygga ekonomin efter påföljderna av Covid-19 som har påverkat många småföretag hårt. Många småbutiker har det riktigt kämpigt just nu med sina fysiska butiker och med hjälp av Shops kan de enkelt ta steget från fysisk butik till onlineförsäljning vilket har ökat stadigt under pandemin. 

Samtidigt är detta även en viktig pusselbit för Facebook själva då småföretag står för största andelen av de företag som annonserar via deras kanaler samt är deras största inkomstkälla. 


Så, hur ska Facebook Shops, eller Shops som det förkortas, fungera?

Tanken bakom konceptet var att låta småföretag sälja produkter direkt via alla kanaler/appar som ingår i Facebookfamiljen. 

Företag kommer att kunna sätta upp en butik kopplat till sin sida/konto och enkelt styra vilka produkter som ska visas genom olika kataloger. Besökare kommer då kunna titta, spara, dela och tillslut köpa produkter direkt. Shops kommer vara väldigt anpassningsbart och företag kan välja färger, utseende mm. för sin shop. Se video hur Shops kommer att se ut här. 

facebook shops2

Facebook har teamat upp med några av de största e-handelsplattformarna som ShopifyWoocommerceBigcommerce m.fl för att underlätta för företagen att koppla produkter från den befintliga e-handeln till Shops. 

Enligt Zuckerberg kommer även Facebook Shops bygga på AI där du exempelvis kommer att kunna visa relevanta produkter för rätt målgrupp. Besökare i Shops kommer i framtiden även kunna använda AR för att t.ex. Prova solglasögon, smink osv. 

Precis som i en fysisk butik där du kan be om hjälp av ett butiksbiträde kommer du kunna chatta direkt med kundservice om du har frågor, vill spåra leveranser eller få support. I framtiden är det även tänkt att du ska kunna genomföra ett köp direkt via en chat exempelvis i Messenger. 

Även om det är gratis att sätta upp en Facebook Shop så kan det vara bra att vara medveten om att Facebook i framtiden planerar att ta en avgift på varje transaktion. De har ännu inte bekräftat detta och inte heller gått ut med någon viss procentsats men vi kommer säkerligen bli uppdaterade inom kort. 

Än så länge har Facebook endast öppnat upp Shops för de som använt sig av Instagram Shopping tidigare samt de som fått ett specifikt mail eller notifikation kring detta från Facebook. Mer info än så har vi inte i dagsläget men det ska bli riktigt intressant att fortsätta följa utvecklingen kring Facebook Shops!


Vill du veta mer om Shops eller har du frågor kring e-handel eller annonsering på sociala medier? Tveka inte att höra av dig!

Dela artikeln: