algoritm-facebook

Facebook räckvidd efter nya algoritmen

Facebook hindrar publicister från att få organisk räckvidd – eller? I januari uppdaterades Facebooks algoritm, som kommer premiera personlig interaktion mellan användarna framför innehåll från företag eller andra offentliga profiler. Det medför olika konsekvenser för olika typer av Facebook-sidor. Enligt Zuckerberg själv kommer alla publicister som lyckas att skapa meningsfulla interaktioner mellan vänner inte drabbas av minskat räckvidd – de kommer till och med prestera bättre. Annat innehåll däremot kommer inte nå lika många användare som tidigare, speciellt så kallad engagement-bait (à la “tagga din första kompis som börjar på A”) kommer försvinna mer och mer från våra flöden. Live-videor, ofta från kändisar eller andra populära kreatörer, får ofta mest interaktion och kommer därför placeras högst upp i nyhetsflöden.

facebook

Varför gör Facebook det?

Facebooks absolut viktigaste resurs är deras användare och den tid de spenderar i plattformen. Alla förändringar som Facebook gör, är för att skapa en bättre upplevelse för sina användare. Facebooks intäkter kommer från annonsvisningar – ju flera annonsvisningar desto högre intäkter – och detta uppnår de genom att erbjuda en bättre användarupplevelse med mer relevant innehåll. Om man kollar på senaste siffrorna för Facebooks användning ser man faktiskt en negativ trend vilket hänger ihop med nedprioritering av engagement- och klick-bait innehåll. Kortsiktigt verkar det som ett dåligt beslut, långsiktigt kommer det dock leda till mer relevant användning av plattformen vilket självklart leder till mer relevanta annonsvisningar och högre annonsintäkter. 

Och vad betyder det för dig på Facebook?

Du som publicist är rädd för räckvidds-förlust från Facebook och kanske redan ser negativa effekten av nya algoritmen. Du kan undvika det genom att ännu mer fokusera på största framgångsfaktorn i det hela: Relevansen! Kommer dina följare, och i bästa fallet även deras vänner, vara intresserade av innehållet du publicerar? Skapar du känslor och triggar du diskussioner eller andra interaktioner? Det räcker inte att bara skapa kvalitativt innehåll, om du inte får Facebooks algoritm att se att du framkallar betydelsefull interaktion mellan användarna. En genomtänkt Facebook-strategi för hur du kan skapa engagemang på Facebook är alltså ännu viktigare än tidigare om du inte vill tappa läsare och följare. 


Vill du lära dig att sätta en tydlig strategi för din kommunikation i dina ägda kanaler?

Dela artikeln: