Facebook – Världens största sociala nätverk

Effektiv annonsering med smarta datastyrningar

Facebookannonsering

Facebook är världens största sociala medier nätverk. Med Facebook, Instagram, Messenger och Whatsapp i portföljen är räckvidden och tillgänglig data närmast oändlig. Över 2,3 miljarder människor är aktiva användare på Facebook globalt och runt 4 miljoner i Sverige.

Köpa Facebook-annonser

Annonser på Facebook köps vanligtvis via deras annonsverktyg Facebook Business Manager. Det är ett effektivt verktyg som rätt hanterat ger stora möjligheter till kostnadseffektiv annonsering. Du kan välja mellan flertalet olika annonsformat samt data-styrningar. Vi går igenom grunden till hur man kan styra sina annonser nedan genom de två huvudspår som finns när man annonser på Facebook. Även vilka KPI:er eller mål man kan välja för sina annonser.

Annonsera specifikt

Om ditt mål med annonserna är specifikt så bör du inkludera demografiska variabler såsom ålder, kön, ort, intresse osv. Du kan också använda Custom Audience och Lookalike Audience.

Custom Audience innebär att du styr dina annonser till de användare som har visat intresse för ditt företag inom Facebooks värld (Instagram, Whatsapp eller Messenger). De kan ha sett din video, laddat ner ett formulär eller på annat sätt engagerat sig i ditt innehåll. Du kan också styra annonserna till dem som besökt din hemsida och då använder du dig av en pixel som är installerad på sajten. Custom Audience ökar sannolikheten att du träffar rätt i målgruppen och därmed blir dina annonser mer relevanta.

Till skillnad från Custom Audience innebär Lookalike Audience att du styr dina annonser till användare som sannolikt kommer vara intresserade av din tjänst/produkt. De har inte tidigare visat intresse för ditt företag inom Facebooks värld och inte heller din hemsida. Vid skapandet av en Lookalike Audience använder du en målgrupp som du skapat genom Custom Audience styrning, och sen väljer Facebook ut de användare som liknar de som ingår i din befintliga målgrupp. Antalet möjliga Lookalikes som du vill nå kan du välja men ju fler du väljer desto mindre sannolikhet att alla Lookalikes håller hög kvalité. Facebook rekommenderar mellan 1 000 – 50 000 användare. Antalet styrs av hur din målgrupp ser ut när du skapar Lookalikes. Om det är räckvidd du vill ha bör du välja så många som möjligt men består målgruppen av betalande kunder vill du troligen minska ner antalet för att enbart nå liknande användare som faktiskt kan bli betalande kunder.

Annonsera bredare

Är ditt företag nytt eller om du inte exakt vet vilken din målgrupp är så är det bättre att låta Facebooks algoritm hitta din målgrupp och sen jobba mer med specifik annonsering. Ett annat exempel är om du vill bredda din målgrupp och hitta nya kunder alternativt om du har ett budskap som är till allmänheten, då är räckvidd att rekommendera för att nå så många som möjligt. KPI:er kan då till exempelvis vara engagemangsgrad, besök på sajt eller om de laddat ner en pdf eller motsvarande.

Annonsformat

Det finns många bra alternativ för annonsformat på Facebook och vilken annons du väljer beror på din produkt/tjänst. Nedan listar vi dem och är du osäker på vilket format du bör använda så testa olika och jämför resultatet. Några av de vanligaste formaten följer nedan.

Annonseringsmål

När du väl bestämt dig för hur du ska styra dina annonser och vilket annonsformat du vill använda ska du även sätta ett mål för annonserna. Det innebär egentligen vad du som annonsör vill att användare ska göra med din annons. Nedan följer de alternativen som finns:

Facebookpixeln

En stor del i digital annonsering är att kunna mäta resultaten i så stor utsträckning som möjligt oavsett om du annonserar i Sociala kanaler, via sökord eller gör programmatiska annonsköp. Att använda sig av pixlar är därför vitalt och Facebook har så klart en pixel som du bör installera på din sajt. De stora fördelarna med att att installera en pixel är följande: