GoogleAnalytics

FÅ FÖRSTÅELSE ÖVER DIN DATA MED GOOGLE ANALYTICS INTELLIGENCE

Att tekniken konstant utvecklas och att vi får tillgång till mer och mer data är jättebra men hur bra förstår du dig på all denna data i Google Analytics? Har du koll på besökarnas väg till konvertering eller vad de faktiskt gör på din site? Att förstå sin Analytics data kan vara svårt och tidskrävande.

Tills nu.

Google Insights

Google har lanserat sin Google Intelligence som är en algoritm baserad på maskininlärning vilket underlättar att förstå och dra slutsatser av data i Analytics.

Funktionen kallas för Google Insights och du finner den inne i Analytics uppe i högra hörnet under kontrollpanelen.

Google insights är extremt lättanvänt och erbjuder bra riktlinjer för din site. Du kan välja färdiga frågor från en standardiserad lista för att få lite inspiration och vägledning.  Du kan också välja att friskriva en fråga på korrekt engelska (Google insights förstår än så länge bara engelska) som exempelvis “How many users did we have last week compared to the week before” och Googles maskininlärning kommer att svara på frågan åt dig. Du kan även ställa “Varför” frågor som exempelvis “Why is my Bounce Rate increasing?” och Google Intelligence kommer att analysera din data och svara på din fråga.

Algoritmen kommer också lära sig ditt beteende samt vilka typer av frågor du ställer och komma med relevanta förslag på frågor.

AI:n kommer dock bara kunna svara på frågor som har rätt typ av data och att datan är korrekt uppsatt. Driver du exempelvis en e-handel och inte har satt på din “enhanced ecommerce tracking” korrekt så finns det ingen garanti att Google Insights kommer att kunna svara på frågor angående det.

Google bildar sig även egna Insights som kan vara värdefulla att ta del av. De visualiseras i form av en siffra (beroende på hur många nya insights det finns) och du kan välja att spara vissa Insights som du tycker är intressanta eller värdefulla.  

Google Insights 2

Du kan söka på speciella dimensions eller metrics som exempelvis nya besökare vs. återkommande besökare och Google Intelligence kommer ge dig rekommendationer och inblick i vad du kan förbättra inom vissa segment av din site som inte presterar som den ska.

Sammanfattningsvis hjälper Google Intelligence dig att samla och analysera relevant data för din site och ge dig rekommendationer på olika metrics som har potential att förbättras.

Vill du veta mer eller behöver du hjälp med analys och konverteringsoptimering?

Vill du ha en AUDIT av din Google Analytics för att veta om allt är uppsatt korrekt eller hjälp med A/B-tester?

Dela artikeln: