displayannonsering always on

Displayannonsering som en del av always on-strategin


Den sista delen i vår serie om Always On handlar om display (programmatiska köp). Alltså annonsering med banners på nyhetssiter, bloggar, onlinemagasin eller andra siter. Banners finns i många olika format, från stora som täcker hela skärmen till små som ser ut som knappar och allt däremellan. De kan vara statiska bilder eller avancerad HTML som användaren kan interagera med. Om man inte räknar med remarketing (läs om det här), så är display en push-kanal. I de flesta fall vet du inte om användaren är i köpläge för din produkt eller tjänst och därför placerar vi denna kanal i Attention och Interest i vår Always On-modell.

Det finns två spår att följa när man gör displayannonsering. Att maximera synlighet i rätt miljö, eller att hitta så billiga visningar som möjligt mot sin målgrupp, oavsett var annonsen syns. Det är generellt dyrt att synas på en kvalitativ site med tydlig målgrupp som har få andra annonsörer på samma sidvisning. På samma sätt är det billigt att köpa en visning på en site som har en generell målgrupp, många annonsvisningar och ett lågt värde på sitt eget varumärke. Som annonsör är det viktigt att förstå skillnaden och fundera på hur ert varumärke påverkas av det ena eller det andra spåret.

Mät rätt

Som med alla andra digitala initiativ gäller det att utvärdera display-annonser på rätt sätt. Generellt kan man inte räkna med att hålla samma låga kostnad per konvertering som kanalerna som ligger närmare köp i Always On-modellen. För att stärka ditt varumärke behöver du synas mot rätt målgrupp, se därför till att mäta synligheten i förhållande till priset du betalar för annonsen. Synlighet kallas vanligtvis viewability och definieras av att annonsen syns i browsern med minst 50% av sin yta under minst 1 sekund. 

Ett misstag som många gör är att endast titta på snittet på viewability, utan att räkna in priset. VCPM (kostnad per 1000 synliga annonsvisningar), storlek på annons och miljön där annonsen visas bör enligt oss vara de viktigaste mätpunkterna i din kampanj.

När ska ni använda display?

Har ni en produkt eller tjänst som få söker efter eller som är ny på marknaden? Har ni svårt att få mer effekt genom AdWords (Uppdaterat! heter nu Google Ads), remarketing eller andra kanaler som är närmare försäljning i Always On-modellen? Behöver ni öka er varumärkeskännedom? Om svaret är “ja” på någon av dessa frågor så är display en bra kanal för er. En rätt gjord display-kampanj skapar ett stort värde för dig som annonsör, men det är lätt att betala för fel visningar. Så se till att förstå var pengarna du spenderar hamnar och att du är trygg med att det är rätt för ert varumärke.

Vill du prata vidare om detta och höra hur vi jobbar med displayannonsering?

Dela artikeln: