annnonsering in house

Därför ska du ta din annonsering in-house

I en undersökning gjord av Bannerflow säger 91% av de svarande företagen att de i alla fall delvis har tagit sin digitala marknadsföring in-house. 56% säger att den största barriären att bygga en in-house avdelning är bristen på kompetens.

Vi har tidigare skrivit inlägg på temat att ta hem sin digitala annonsering. Vad är anledningen till att många börjar gå i tankarna att ta hem sin digitala annonsering? Vilka är de största fördelarna? I det här inlägget tänker vi ge dig en del av svaren.

Bakgrund

Traditionella mediebyråers funktion var till en början (och till viss del fortfarande) att samla många annonsörers mediabudget och samförhandla priser hos medierna. Det här var effektivt i en tid när majoriteten av köpen gjordes i medier som inte var digitala. Print, utomhus, linjär-tv osv. Byråernas sätt att ta betalt för det var i form av en procentandel av kundernas mediabudget. När internet kom och med det digital annonsering förändrades spelplanen radikalt för att uttrycka sig milt.

Sättet att köpa

De flesta digitala medier idag erbjuder någon form av auktionsförfarande när du köper annonser. SEMFacebookLinkedin eller en given programmatisk plattform, hos samtliga sker en budgivning i realtid och du ställer själv in vilket ditt maxpris per annons ska vara. Redan här försvinner ju fördelen med att samförhandla priser för det sker i budgivningen och världens största annonsör likväl som en lokal mataffär kan vara med och buda om annonsen. Då finns det ju egentligen ingen anledning att dina medieköp ska göras i någon annans, läs mediebyråns, plattformar.

Kontroll och data

Således är första steget till att ta din annonsering in-house att faktiskt äga plattformarna. Fördelen med det är också att du som annonsör har full insyn i hur mycket ni betalar för en given annonsvisning, samt behåller all kampanjhistorik och har kontroll på er data. I samma undersökning som nämndes ovan från Bannerflow säger 87% av de tillfrågade att de är oroade av hur lite transparens deras mediebyråer har. Kunden vet sällan vad de faktiskt betalar för en annonsvisning och inte sällan har mediebyrån avtal med plattformarna som gör att de dessutom tjänar pengar i relation till hur mycket av deras kunders mediabudget som slussas igenom en viss plattform.

Förståelse

Idag krävs det att du som marknadschef har åtminstone en grundläggande förståelse för de kanaler du köper. Om du har grundläggande förståelse för hur plattformarna fungerar så har du lättare att förstå när och hur de ska användas. Du kan också enklare ifrågasätta din befintliga byrå och bli en mer kompetent beställare. Det gynnar relationen helt klart!

Det finns så klart fler anledningar till att många företag tittar på in-house lösningar. Oavsett vilken anledning du har, se till att du äger dina plattformar i så stor utsträckning som möjligt. Vi hjälper dig gärna att sätta upp de plattformar som krävs och vår grundidé är att vi alltid köper i våra kunders egna plattformar! Kontakta oss så berättar vi mer.

I vårt kommande blogginlägg ska vi berätta hur vi hjälpt ett par av våra kunder att upphandla DSP för att kunna ha kontroll på sina programmatiska köp.

Dela artikeln: