Puzzle rubrik fardig

B2b annonsering – vi hjälper dig att lägga pusslet!

Säljer du till andra företag och tycker det är ett knepigt pussel? Som B2B annonsör behöver du, på samma sätt som B2C annonsörer, driva potentiella kunder till din sajt. Hur ska du som B2B-annonsör agera 2020? Vilka kanaler passar och framförallt, vilka ska du använda? I det här inlägget kommer vi gå igenom ett par alternativ som finns för företag som vill sälja till andra företag.

Puzzle fardig text

Facebook

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om hur företag kan använda Facebook för annonsering till B2B. När det kommer till köpt annonsering finns det ett par effektiva styrningar som är att föredra och som funkar utmärkt för B2B.

  • Custom Audience – styr annonser till personer som finns i era register. Tanka in excelfiler eller direkt från exempelvis mailchimp. Här kan ni även skapa annonsering till dem som köpt, laddat ner, kontaktat er eller gjort någon annan åtgärd som ni vill att besökarna ska göra.
  • Lookalike Audience – den här styrningen utgår från en Custom Audience och ni kan annonsera till dem som liknar personer som köpt, laddat ner eller på annat sätt interagerat på det sätt ni vill att en besökare ska. Man kan säga hitta fler av de som köper, laddar ner, kontaktar osv
  • Remarketing – annonsera mot de som besökt er sajt.
  • Annonsera mot de som angett sin arbetsplats och/eller titel.

Linkedin

Skillnaden mellan Facebook och Linkedin är framförallt att man kan styra annonserna mot specifika roller samt företag. Det finns liknande styrningar som ovan med Facebook, dvs bygga målgrupper på befintlig data samt hitta personer som liknar de som gjort något på er sajt. 

Account Based Marketing 

Den här typen av annonsering sker via displayannonsering (banners) mot företag som besökt er sajt eller att ni bygger en målgrupp av företag som ni vill nå. Normalt sker det via en DSP eller en self-service plattform som exempelvis Albacross eller Vainu. Self-service plattformarna har samlat in företagsdata där det går att styra på flera olika parametrar. 

Annonserna kan vara svåra att styra exakt på vilka sajter de syns på men visas enbart för dem som ingår i den målgrupp ni valt ut. 

Inbound Marketing 

Till skillnad från Account Based Marketing kan man säga att inbound snarare riktar sig till individen än ett helt företag. För att få till ett inbound flöde krävs en plattform som exempelvis Hubspot eller SalesForce. Centralt runt ett sånt här flöde är att ni behöver samla in e-mailadresser från er sajt exempelvis. Därefter behöver ni skapa guider, blogginlägg eller events/seminarium som skapar ett värde och som gör att besökaren vill lämna sin e-mail. 

När man lämnat sin mailadress sätter systemet igång en serie av händelser där det går ut mail beroende på hur man interagerat och vad som händer efter det. Ett enkelt exempel på detta är att ni skickar ut veckomail eller liknande till befintliga kunder och kanske också till potentiella. Hubspot och liknande system automatiserar mycket av processen efter att man satt den initiala sekvensen vad som ska hända.

Känns det krångligt? Lägg då till att det också finns många andra kanaler som kan passa er och det blir snabbt mycket att hålla reda på.

Dela artikeln: