köpt social

Always on – Köpt social

Nästa del av genomgången av vår Always On-modell handlar Här kommer nästa del i vår serie om Always On, denna gång om Köpt Social.

Köpt Social är all räckvidd och alla exponeringar du betalar för i sociala kanaler. Ofta kallas det för paid media, i motsats till owned and earned media som vi skrev om i delen om Ägd Social. Det finns i stort sett två olika typer av Köpt Social: (1) Klassiska annonser som ska nå ut till nya användare och kan till exempel driva trafik till en hemsida, samla in kontaktinformation eller öka antalet följare, samt (2) sponsrade inlägg som ska nå ut till en större del av dina befintliga följare än du hade kunnat nå organiskt (läs mer om hur du kan maximera din organiska räckvidd i vårt tidigare inlägg).

Borde du använda Köpt Social?

Köpt social är ett väldigt effektivt verktyg för att uppnå flera olika mål som att öka varumärkesmedvetenhet, driva onlineförsäljningen eller vid rekrytering. Frågan är oftast inte om du bör använda dig av Köpt Social men vilka kanaler du ska välja. Olika sociala kanaler är olika bra för olika syften, baserad på vilken typ av data de har om sina användare. För att kunna marknadsföra så effektivt som möjligt är det viktigt för dig som annonsör att styra dina budskap mot en specifik målgrupp. Linkedin, till exempel, är därför en väldigt relevant kanal när du ska annonsera mot personer, baserad på deras jobb – tänk B2B, rekrytering etc. 

Facebook har inte lika mycket information om användarens arbete, men mycket mer information om personliga intressen och beteenden, vilket erbjuder otroligt mycket potential för dig som annonsör att hitta rätt målgrupp. Detta gäller även Instagram, eftersom de använder samma användardata och samma annonsplattform. I förra veckans blogginlägg kunde du även läsa hur du ska tänka när du skapar målgrupperSnapchat, som ett annat exempel, har i jämförelse mindre information om användarna eftersom de enbart kan mäta ålder, plats och vilken typ av innehåll man konsumerar.

Det finns alltså många möjligheter att hitta nya kunder via Köpt Social. Det är en push-kanal där syftet är att skapa ett nytt behov hos användaren, i motsats till sök-annonsering som är en pull-kanal där du vill svara på ett redan befintligt behov. Detta innebär också att kostnaden per ny kund kommer antagligen vara högre än i din sök-marknadsföring. I vår Always On-modell ingår Köpt Social alltså i Interest och Desire där du som annonsör syftar på att väcka köp-intresse hos nya kunder. 

Att tänka på!

För att köra så effektiv annonsering som möjligt i sociala kanaler är det viktigt att först sätta ett tydligt mål som är mätbart. Specifika KPI:er som är kopplade till ditt syfte underlättar utvärderingen av olika insatser och kan hjälpa dig att kontinuerligt optimera dina kampanjer. I nästa steg ska du sedan välja rätt kanal och målgrupp som matchar dina mål. Om du till exempel ska öka försäljningen i din e-handel för kontorsredskap borde du använda Linkedin med jobb-specifik styrning och mäta kampanjens kostnader mot intäkter. 

Är du nyfiken på hur du kan utveckla dina Köpt Social kampanjer?

Dela artikeln: