Namnlös design 1 e1618920007333

5 saker att tänka på när du väljer plattform för ett webbinarium!

Det finns många saker att ta ställning till när du ska välja plattform. Här listar vi de saker som vi tycker är extra viktiga att tänka på.

1. Hur många deltagare?

Är det första du behöver tänka på, olika plattformar har olika betalningsmodeller baserat på hur många deltagare som ska delta i varje webbinarium, session eller möte.

2. Vill du att deltagarna interagerar eller är det mer envägskommunikation? 

Beroende på vad för typ av föreläsning, utbildning eller webbinarium som ska hållas, behöver du bestämma i förväg hur deltagarna ska interagera. Ska deltagarna kunna se varandra, prata med dig eller varandra?

På Zoom kan du till exempel öppna upp för att deltagarna ska kunna delta med både ljud och bild. Medans exempelvis Demio har chattmöjligheter men inte röst eller videodeltagande. 

3. Ska du spela in webbinarierna och använda dessa som on-demand senare? 

Har du tänkt att återanvända filmerna från ditt webbinarium i andra kanaler som hemsida eller Youtube efteråt för att få mer spridning av ditt material? Eller vill du att personer som missat ditt webbinarium ska kunna se det i efterhand?

Demio har en funktion där du kan spela in dina webbinarium för att sedan kunna skicka vidare det. Du kan även ”spela in” både i Teams samt Zoom. 

4. Vilken teknisk kunskap har dina deltagare? 

Många men inte alla är nu vana med både Teams och Zoom men ibland kräver det förberedelser från deltagarna. Demio har till exempel one-click anslutning och dom föreläsningar vi på Ampilio har kört i Demio har haft en successrate på 99% i anslutande deltagare.

5. Hur ska signa-up-processen gå till?

Både Click-meeting och Demio har möjlighet att skräddarsy en landningssida/registreringssida där besökaren kan anmäla sig och sedan få automatiska påminnelser innan webbinariet börjat.

Har ni möjlighet att skapa egna registreringssidor på er hemsida behöver ni inte använda ett system som har den funktionen.

Här listar vi 7 populära plattformar för webbinarium:

Zoom är en videotjänst online där du kan hålla i möten, kurser eller webinars. På plattformen har du möjligheten att se deltagarna via deras webbkameror och det finns även ett chattforum i varje rum. Det finns även en funktion där du som administratör automatiskt kan dela upp deltagarna i mindre grupper och skicka dem till så kallade ”break out rooms” där de exempelvis kan diskutera i mindre grupper. Zoom finns att använda både kostnadsfritt och med betalda abonnemang.

Demio är ett verktyg för videokonferenser, onlinemöten och liknande. Du kan lägga upp förinspelade videor, sända live i realtid, sända flera videor i en serie live i realtid och även kombinera dessa. För att använda Demio behövs en betald prenumeration, men du kan testa verktyget gratis i 14 dagar.

Microsoft Teams är en kommunikationsplattform som är inriktad mot företag för smarta och samlade lösningar. Plattformen är utvecklad av Microsoft och innehåller funktionen för videomöten och en välutvecklad chattfunktion där det är enkelt för dina medarbetare att dela filer, föra diskussioner, etc. Microsoft Teams går att använda kostnadsfritt men du kan även registrera dig för betalda abonnemang. De abonnemang som har en månadskostnad går även att testa gratis i 1 månad.

ClickMeeting är en plattform där du kan hålla online möten, kurser med interaktiva tester och omröstningar, stora online event etc. Plattformen har ett brett utbud och går att anpassa efter dina behov. Verktyget går att få kostnadsfritt i 30 dagar, därefter väljer du ett abonnemang med en fast månadskostnad.

WebinarJam är en plattform för stora webinars med många deltagare. Plattformen kan hålla upp till 5000 deltagare och du kan presentera själv eller vara upp till 6 presentatörer. Verktyget erbjuder även en chattfunktion där deltagarna kan kommunicera med varandra och ställa frågor till de som presenterar. Plattformen är inte kostnadsfri, det finns 3 olika betalda abonnemang att välja mellan.

Livestorm är ett verktyg där du kan hålla webinars, möten eller visa en livestream från exempelvis Youtube eller Twitch. Du kan sända en video live eller spela upp färdiginspelade webinars, du väljer det som passar dig bäst. Livestorm går att använda gratis i viss utsträckning, men det finns även betalda abonnemang med fler funktioner att välja mellan.

WebinarNinja är likt de flesta av dessa plattformar ett verktyg för att hålla webinars live i realtid, visa förinspelade videor live eller sända ut förinspelade webinars som går att titta på när en vill. WebinarNinja har även fler funktioner som är en tillgång vid ett videomöte som exempelvis omröstningar, chatt, etc. WebinarNinja är en plattform med betalda abonnemang, men du kan testa ett valfritt abonnemang i 14 dagar.

Dela artikeln: